Tytuł innowacji pedagogicznej z języka angielskiego
FUN-TASTYCZNY ANGIELSKI
Miejsce realizacji
NIEPUBLICZNA SZKOŁA PODSTAWOWA ART SCHOOL
Rodzaj innowacji
MIESZANA (ORGANIZACYJNO – METODYCZNA)
Czas trwania innowacji
16 PAŹDZIERNIKA – 31 MAJA
Zakres innowacji
KLASY I – VIII
Imię i nazwisko osób wprowadzających innowację
KAROLINA CIELOSZCZYK ARNOLD KOSSARZECKI
Nauczyciele wprowadzają elementy wiedzy teoretycznej i praktycznej w zakresie przekładoznawstwa, kierując uwagę uczniów i uczennic na zastosowanie języka angielskiego w praktyce. Przekazywanie wiedzy i praktyczne jej wykorzystanie odbywa się w ramach różnych aktywności szkolnych: wybranych zajęć lekcyjnych, kółek języka angielskiego, przygotowań do występu, konkursów, spotkań z osobami mającymi do czynienia z językiem angielskim poza szkołą, np. tłumaczem języka angielskiego. Rozwijanie nowych umiejętności odbywa się w kontekście tematów bliskich uczniom, między innymi: literatura dla dzieci i młodzieży, filmy i seriale, muzyka, dzięki czemu przyswajanie i wykorzystywanie wiedzy jest dla uczniów i uczennic interesujące i angażujące.
CELE OGÓLNE INNOWACJI
rozbudzenie w uczniach i uczennicach pasji do nauki języka angielskiego;
zwiększenie motywacji uczniów i uczennic do nauki języka angielskiego;
uatrakcyjnienie procesów nauczania i uczenia się języka obcego;
poszerzanie i aktywne wykorzystywanie zasobu słownictwa;
przedstawienie i wdrażanie różnych strategii przyswajania i uczenia się języka obcego;
kształtowanie i rozwijanie w uczniach i uczennicach kreatywności oraz wiary we własne możliwości;
CELE SZCZEGÓŁOWE INNOWACJI
wzbogacenie zasobu słownictwa;
rozwijanie kompetencji słuchania i czytania ze zrozumieniem;
utrwalanie i aktywne zastosowanie struktur gramatycznych;
doskonalenie poprawnej wymowy w języku angielskim;
rozwijanie umiejętności pisania;
rozwijanie sprawności językowych zawartych w podstawie programowej;
zachęcanie uczniów i uczennic do stosowania materiału poznanego w szkole w życiu codziennym poprzez styczność z „żywym” językiem obcym;
rozwijanie w uczniach wiary we własne możliwości i pewności siebie podczas posługiwania się językiem obcym, bez obawy o bycie ocenionym przez kogokolwiek;
doskonalenie umiejętności zarówno pracy samodzielnej, jak i w mniejszych i większych grupach
FORMY PRACY
praca zbiorowa;
praca w mniejszych i większych grupach;
praca indywidualna koordynowana przez nauczyciela
METODY PRACY
metoda zadań stawianych uczniom i uczennicom;
metoda kierowania własną działalnością uczniów i uczennic;
metoda samodzielnych doświadczeń;
metoda żywego słowa;
opowiadania, rozmowy;
instrukcje i objaśnienia;
metoda przykładu;
metoda udostępniania sztuki
PRZEWIDYWANE KORZYŚCI WDROŻENIA INNOWACJI:
zdobywanie przez uczniów i uczennice wiedzy poprzez kontakt z autentycznym językiem obcym;
utrwalenie i przećwiczenie przez uczniów i uczennice poznanego materiału leksykalnego i gramatycznego w praktyczny sposób;
rozwinięcie umiejętności współpracy uczniów i uczennic na różnych płaszczyznach (w tym w różnych sytuacjach wymagających używania języka obcego);
rozwinięcie różnorodnych kompetencji językowych;
skuteczniejsze i swobodniejsze porozumiewanie się w języku angielskim przez uczniów i uczennice;
zdobywanie nowych doświadczeń, zarówno przez uczniów i uczennice jak i kadrę pedagogiczną (głównie nauczycieli przeprowadzających innowację);
uatrakcyjnienie zajęć lekcyjnych i pozalekcyjnych, co wspiera pozytywny wizerunek szkoły